Luc Couvreur

Woonplaats: Izegem – België

Geboortedatum: 04-03-1946

Datum Overlijden: 20-04-2020

Werkgever: Zelfstandig Huisarts

Job/Functie: Huisarts

Oorzaak overlijden: Covid

Link: https://www.begrafenissendepoorter.be/website/wp-content/uploads/2020/04/PROEFDRUKCOUVREURLUC.pdf

Na een carrière van bijna vijftig jaar zou huisarts Luc Couvreur (74) op 31 maart 2020 met pensioen gaan en zijn dokterspraktijk in het centrum van het West-Vlaamse Lendelede definitief sluiten. Het mocht niet zijn.

Ongeveer een week voor dat afscheid werden hij en zijn vrouw plots ziek. Symptomen van het coronavirus. Dokter Couvreur werkte het laatste jaar nog enkel op woensdag en 31 maart zou na een loopbaan van meer dan 45 jaar zijn laatste werkdag worden voor zijn definitieve pensioen. Kort na de lockdown van 13 maart vertoonde hij coronasymptomen en op 21 maart werd hij positief getest. Eerst werd zijn vrouw opgenomen in het ziekenhuis, een dag later volgde Couvreur zelf. De vrouw haalde het, alhoewel ze er volgens de dochter aanvankelijk het ergst aan toe was.

Dokter Couvreur belandde op intensieve zorg en de laatste twee weken lag hij in een kunstmatige coma. Maandag is hij overleden. Volgens de huisartsenvereniging Domus Medica is het de allereerste keer dat een huisarts overlijdt aan covid-19.

Dokter Couvreur was lang voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis en deed consultaties bij Kind en Gezin. Zijn eerste echtgenote was aanvankelijk verpleegster in Kortrijk. ‘Nadien zijn mijn vader en moeder samen twee jaar in een ziekenhuis in Algerije gaan werken, waar ze vooral bevallingen deden’. Eenmaal terug in Lendelede, richtte hij zijn eigen dokterspraktijk op. Hoewel hij al 74 was, bleef huisarts Luc Couvreur nog één dag in de week in zijn dokterspraktijk werken. Omdat hij zijn patiënten moeilijk kon missen.