Patrik Roelandt

Woonplaats: Izegem – België

Geboortedatum: 16-02-1951

Datum Overlijden: 01-12-2015

Werkgever: Zelfstandig Huisarts

Job/Functie: Huisarts

Oorzaak overlijden: Agressie

Ingediend doorAnonieme collega uit de zorgsector

Artsenboegbeeld,  Dr Patrik Roelandt, werd in december 2015 doodgestoken in Ingelmunster door een patiënt die over zijn toeren was. Jarenlang  was hij voorzitter van UHAK (Unie van Huisartsenkringen) en stichtend bestuurslid van Domus Medica. Dokter Roelandt ijverde jarenlang voor een stevige kringstructuur.

Hij was lid van de Nationale Raad van de Orde en van de Provinciale Raad van de Orde der Artsen West-Vlaanderen. Hij was ook lid van het West-Vlaams Huisartsenplatform en jaren voorzitter en secretaris van zijn Huisartsenkring Izegem-Ingelmunster-Lendelede. Dat net Patrik Roelandt het slachtoffer werd van een agressieve patiënt, is extra tragisch. Hij ijverde zelf namelijk lang voor meer veiligheid voor artsen.

Belangrijkste verwezenlijking van Patrik was ongetwijfeld de wettelijke erkenning van de huisartsenkringen in 2002 waarvoor hij sterk had geijverd samen met een aantal andere bijzonder geëngageerde artsen.
Na het overlijden van Patrik Roelandt werd een steungroep opgericht PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) en gaf de Nationale Raad van de Orde der Artsen een boost aan Arts in Nood, die het welzijn en de veiligheid van de artsen behartigt.